Recent is het NWB dashboard uitgebreid met een aantal kwaliteitsindicatoren. Hiermee kunnen wegbeheerders snel inzicht krijgen in de kwaliteit van het NWB in hun eigen beheergebied. 

Hoe werkt dit dashboard en hoe kun je het gebruiken om als wegbeheerder de kwaliteit van het NWB in je beheergebied te verhogen?

Mutaties

Via het NWB dashboard is al enige maanden inzichtelijk hoeveel mutaties er in het NWB zijn doorgevoerd per wegbeheerder. Dat zijn alle mutaties, ook degene die niet door de wegbeheerder zelf zijn aangeleverd. Denk bijvoorbeeld aan landelijke opschoonacties of het project om alle fietspaden toe te voegen.

Afwijkingen

Recent is aan het dashboard een deel van de informatie uit de maandelijkse kwaliteitsrapportages toegevoegd. Deze kwaliteitsindicatoren (afwijkingen) zijn voor heel Nederland, voor elke individuele gemeente, provincie of wegbeherend waterschap inzichtelijk te maken. Onder de kaart en tabel wordt de trend weergegeven van een aantal maanden te zien. Omdat er bij het bepalen van de kwaliteit en het inladen van de data niet volledig geautomatiseerd kan worden zal het dashboard ongeveer een maand achter lopen.

Direct na het opstarten van het dashboard je de gegevens van heel Nederland te zien. Als je van je eigen beheergebied cijfers of een trend wilt zien dan kun je gebruik maken van de selectie box met je gemeentenaam links in het scherm of door op de kaart te klikken. Je krijgt dan de statistieken die gelden voor jouw gemeente/provincie/watschap te zien.

In de tabel kun je per kwaliteitsindicator de betreffende wegvaknummers bekijken. De wegvaknummers zijn direct aanklikbaar met als gevolg dat in een apart venster George wordt geopent zodat je de details van het wegvak kunt bekijken. Met de drie puntjes rechts in het scherm (onder het aantal BGT pand doorkruisende wegvakken) kun je de lijst wegvakken downloaden als dat voor nadere analyse handiger is. Als de symbolen niet zichtbaar zijn dan moet je even met de muis naar die plek schuiven.

Wat betekenen de verschillende cijfers en wat kun je er mee doen?

  • Ontbrekende wegvakken in de BAG:
    Als de gemeente haar BAG goed op orde heeft dan zal dit aantal laag en constant zijn. Het is legitiem dat er in een gemeente wegvakken zijn waarvan de straatnaam niet in de BAG staat. Straatnamen met huisnummers MOETEN in de BAG staan, straatnamen zonder huisnummers MOGEN in de BAG staan. RWS verwerkt alle BAG mutaties.
  • Wegvakken niet volledig binnen BGT wegvlak:
    Als de BGT juist is, dan hoeft de wegbeheerder hier niets aan te doen, door een langzame verbeterslag van het NWB waarbij de wegvakken geometrisch nauwkeuriger gelegd worden zal dit aantal verminderen, maar dit is wel een project van langere adem. Als de BGT gecorrigeerd moet worden, dan is dit aan de wegbeheerder.
  • Onbereikbare wegvakken:
    Dit kunnen wegvakken zijn die geheel in het ‘niets’ liggen en dus terecht onbereikbaar zijn. Dit zien we bij wegvakken in recreatiegebieden die alleen per boot bereikbaar zijn.  Ook bij de landsgrenzen komt dit voor. Maar het kan ook zijn, dat wegvakken onbereikbaar zijn omdat er ergens in het netwerk één wegvak ontbreekt. Als een wegvak geheel ontbreekt dan moet dit worden doorgegeven worden aan  NWB@RWS.nl, graag met een tekening/schets.
  • BGTpand doorkruisende wegvakken:
    Ook dit heeft vaak met  geometrische nauwkeurigheid van het NWB te maken. De wegbeheerder hoeft hier niet actief actie op te nemen.

Onbereikbare wegvakken in recreatiegebied

Onbereikbare wegvakken op de landsgrens, althans vanuit het NWB/Nederland onbereikbare wegvakken. Of dit terecht is is aan de wegbeheerder te bepalen.