In de nieuwsbrief van november 2023 is aangekondigd dat Data voor Logistiek in 2024 wordt overgebracht naar het Nationaal Wegenbestand (NWB). We voeren momenteel constructieve gesprekken met vertegenwoordigers uit de branche onder leiding van de Stichting Uniforme Transport Code (SUTC) over hoe het NDW de data het best kan gaan leveren in het OpenTripModel (OTM) formaat.  Volgens Wout van den Heuvel, secretaris van SUTC; een organisatie die namens TLN en evofenedex fungeert, hebben de uiteindelijke gebruikers van de data hier echt baat bij. Hij zegt:

“Dit is voor de sector een belangrijke stap voorwaarts. Deze data is van cruciaal belang in de planning en uitvoering van logistieke activiteiten. De data vanuit één punt, in OTM formaat beschikbaar maken biedt iedereen met logistieke activiteiten de mogelijkheid om deze data zelf of via een van de vele IT leveranciers te gebruiken. De mooie stap op weg naar data gedreven plannen en data gedreven rijden. “

Op verzoek van het ministerie geven we prioriteit aan de Gewicht, Lengte, Breedte en Hoogte (GLBH), milieu- en zero emissie zones en laad-losplaatsen (Q2/Q3 2024). De andere data items zoals Parkeerplaatsen, Gevaarlijke stoffen etc. volgen later dit jaar en/of in 2025 als het Ministerie daar opdracht voor geeft. De verwachting is dat we in juni 2024 de mutaties over kunnen nemen van Matrixian en het muteren dan via de George applicatie kunnen faciliteren.

informatie over logistieke verkeersborden.png

 

Het NDW beschikt reeds over een dataset met verkeersborden die ook relevant kunnen zijn voor de logistieke sector. Hierboven vindt u een selectie van 11 verkeersborden die momenteel beschikbaar zijn via de George webapplicatie van het NDW. Een voorbeeld van de beschikbare gegevens is onderstaande kaart van de regio rondom Heerlen.

logistieke verkeersborden in George.png

Daarnaast is het mogelijk om de data zelf te downloaden via de Verkeersborden download API, waarbij u de data kunt filteren op basis van uw eigen criteria. Via de API kunt u onder andere filteren op CBS-gemeentecode en RVV-code. Bijvoorbeeld voor de Gemeente Heerlen:

https://data.ndw.nu/api/rest/static-road-data/traffic-signs/v3/current-state?content-type=csv&town-code=GM0917&rvv-code=C7&rvv-code=C10&rvv-code=C17&rvv-code=C18&rvv-code=C19&rvv-code=C20&rvv-code=C21&rvv-code=C22&rvv-code=C22a&rvv-code=E7&rvv-code=K14

NDW blijft de komende tijd werken aan het steeds verder ontsluiten van logistieke data.