De medewerkers van de alarmcentrale bij verzekeringsmaatschappij Allianz werken iedere dag met het Nationaal Wegenbestand (NWB). Met data uit het NWB kunnen ze bergingsmaatschappijen precies laten weten waar ze een auto met schade moeten ophalen. "Als het NWB verdwijnt, hebben wij een probleem", zegt Sander de Boer, functioneel beheerder bij de alarmcentrale van Allianz.

Bij ongevallen of pech op de snelweg belt de bestuurder of de politie naar de alarmcentrale van Allianz. "Wij vragen tijdens het telefoongesprek om de gegevens van de dichtstbijzijnde hectometerpaal. Vervolgens gebruiken we het NWB om de locatie vast te stellen. Zo sturen we de bergingsmaatschappij zo snel mogelijk naar het incident", zegt Sander.

Data steeds beter

Het NWB heeft een positief pad ingeslagen op dat gebied. "Hectometerpaaltjes zijn erg belangrijk voor ons. In het bestand kwamen die gegevens in het verleden nog niet altijd overeen met de gegevens die op de hectometerpalen in de werkelijkheid staan. Om ons werk goed te kunnen blijven doen, moeten die gegevens wel hetzelfde zijn. Nauwkeurigheid en actualiteit van data zijn essentieel voor ons. Die zaken zijn in het NWB verbeterd de afgelopen jaren."