In december vorig jaar is een proef gestart in Amsterdam, Rotterdam, ’s-Hertogenbosch, Helmond en Meijerijstad waarbij informatie over meer dan 500 scholen en schoolzones vanuit het NDW (Nationaal Dataportaal Wegverkeer) wordt getoond in de (navigatie)systemen van Flitsmeister, Waze, Locatienet en ANWB Onderweg. Tevens worden de schooltijden, vakanties en studiedagen geleverd aan deze serviceproviders. De serviceproviders bepalen zelf hoe en of ze deze informatie gaan verwerken in hun navigatiesystemen. Dat kan bijvoorbeeld een waarschuwing zijn of het vermijden van een deel van de route.

Deze informatie zal ook beschikbaar worden gesteld aan IT-partijen voor de logistieke sector om te verwerken in logistieke navigatie-, planning- en boordcomputer-systemen. Daarmee kunnen logistieke planners de ritten om schoolzones heen routeren en kunnen vrachtwagenchauffeurs beter op het verkeer anticiperen en veiliger rijden. 

De proef wordt in 2023 afgerond en geëvalueerd. 

De locaties van de schoolzones en scholen van deze 5 gemeenten worden ook als wegkenmerk beschikbaar gesteld in een wegkenmerkendatabase (WKD). Dit is exclusief de schooltijden, vakanties en studiedagen.

Tegelijkertijd worden de schoolzones voor geheel Nederland in kaart gebracht door middel van beeldherkenning op luchtfoto’s. Ook deze informatie komt dan uiteindelijk in de wegkenmerkendatabase terecht.

schoolzones kaart.png